Menu
JenProCestovatele
Jižní Amerika

Chcete se opravdu zahřát? Podívejte se na ostrov, kde se vyrábí Tabasco

Martina Mádlová

Martina Mádlová

5. 3. 2018

Ostrov Avery – vlastně to není úplně ostrov, ale terénní vyvýšenina v jižní Louisianě – je domovem jedné z nejoblíbenějších omáček na světě. Jen několik kapek známého Tabasca stačí k oživení každého jídla. Zde opravdu může být lidem tepleji než jinde, nemyslíte?

Avery je tvořen solnou kopulí, která vznikla jako evaporit v deltě Mississippi. V roce 1800 se zde narodilo Tabasco a žije dodnes. Ohnivou potravinu z chilli papriček tabasco, octa a kuchyňské soli má na svědomí společnost McIlhenny. S výrobou začal Edmund McIlhenny, člen klanu Avery. Ten se přestěhoval do této oblasti po té, co přišel o všechen svůj majetek v občanské válce.

Zrození Tabasca

Edmond McIlhenny vyrobil tabasco proto, že mu nechutnala chuť jídla a chtěl ji nějak oživit. Nikdo přesně neví, kde sehnal semena chilli papriček tabasco, která jsou hlavní složkou omáčky. Říká se, že pocházela z Mexika nebo Střední Ameriky. Měl mu je předat neznámý muž se slovy: „Zkuste to. Je to velmi ostrý pepř.“ Možná je to pravda a možná ne. Semena ovšem McIlhenny zasadil do své zahrady. Později vytvořil omáčku známou jako Tabasco tak, že papričky rozemlel do kaše a smíchal s přírodní horninovou solí z ostrova a nechal stát měsíc ve sklenicích. Další etapou bylo přidání octa. Pak směs stála ještě další měsíc. Po uzrání přelil omáčku do použitých kolínských lahví a rozdal rodině a přátelům.

Svou firmu založil v roce 1868 pod tlakem příbuzných, kteří ho přesvědčovali, že něco tak lahodného by rozhodně měl nabízet komerčně.

Úspěch po celém světě

Omáčka se nyní prodává do 187 zemí světa a balena je ve 22 jazycích a dialektech, přičemž její složky zůstaly v podstatě stejné dodnes. Jediný významný rozdíl spočívá v tom, že se doba stárnutí prodloužila z 30 dní ve sklenicích na tři roky v použitých bourbonových sudech.

Každá paprička je ručně vybírána, aby se dosáhlo vysoké kvality. Zaměstnanci pečlivě kontrolují odstín každé z nich s pomocí barevné tyčinky. Musí být vybrány jen nejjasnější a plně zralé červené papriky, protože Tabasco je přírodní produkt. Právě plně zralé papričky tvoří dokonalou barvu v láhvích. Současný majitel a šéf osobně ochutnává omáčku, když je v surovém stavu, aby se ujistil, že stárne k dokonalosti. Ochutnává ale jen mírně, tak že si dá malinko omáčky na špičku jazyka a po několika vteřinách vyplivne. Kdyby surovou omáčku i se semeny opravdu polykal, bylo by mu hodně horko.

Po třech letech zrání se směs přecedí, aby se z ní odstranily slupky a semena. Zůstane jen čistá tekutina, která se následně mísí s octem a po měsíci plní do lahviček. Sůl, která se do omáčky používá, pochází z velké části ze solného dolu na Avery Islandu.

Originální omáčka z papriček tabasco má pálivost 2500 až 5000 jednotek Scovilleovy stupnice.

Favorit v kuchyni

Tabasco omáčka se stala favoritem v kuchyních po celém světě a obdržela i královskou pečeť, když se společnost McIlhenny Company stala oficiálním dodavatelem britské královské domácnosti.

Kam cestovat sama? 9 bezpečných (a cool) měst pro ženy cestovatelky

Avery Island i samotný závod McIlhenny Company Tabasco si můžete prohlédnout osobně. Firma má otevřeno pro veřejnost a návštěvníci mohou využít služeb průvodce nebo se vydat na samostatnou prohlídku továrny, která má také své vlastní muzeum.

Mimo továrny na Tabasco nabízí toto místo mnoho přírodních krás. Hlavním lákadlem je Jungle Gardens, botanická zahrada o rozloze 170 hektarů, která poskytuje útočiště mnoha ptákům, aligátorům, jelenům a dalším více nebo méně vzácným zvířatům a nechybí řada rostlin – azalky, kamélie nebo barevné bambusy. Na pozemku stojí také Buddha, staletá fascinující socha, která stojí za pohled.

Ohodnoťte tento článek:
3,8
Právě čtete

Chcete se opravdu zahřát? Podívejte se na ostrov, kde se vyrábí Tabasco