Menu
JenProCestovatele
Chorvatsko

Chystáte se do Chorvatska? Ulovte si na dně moře láhev vína

Martina Mádlová

Martina Mádlová

1. 5. 2018

Jste milovníci vína, dobrodružství a chystáte se v létě do Chorvatska na dovolenou? Pak je pro vás jako stvořené potápění spojené s výlovem lahví vína z mořského dna. Kde se tam vzalo?

V malé chorvatské vesničce Drače na poloostrově Pelješac na vás čeká zajímavá a více než zábavná atrakce. Před pěti lety začali majitelé vinic Edivo Vina experimentovat se skladováním svých vín na dně oceánu. Dnes se mohou turisté ponořit s pomocí zkušených potápěčů až do hloubky 18 metrů, aby si vylovili vlastní víno.

První vinárna pod vodou

Vesnička Drače se nachází asi 80 kilometrů od Dubrovníků v opčině Janjina. Turisté ji příliš neznají, a když, tak především pro lov ústřic, které je zde možné čerstvé koupit či ochutnat v místní restauraci. Žije zde asi 70 obyvatel. Ve vesnici také funguje  vinný sklípek schovaný ve vodách Jadranu. Milovníci vína a dobrodružství si mohou vychutnat nezapomenutelnou degustaci v jedinečném prostředí. Je to první vinárna se sklípkem pod mořskou hladinou v Chorvatsku.

BUCKET LIST ALERT!! I stumbled across this today, how amazing does this sound??!! Edivo Vina, a winery located on the Peljesac peninsula in Croatia, allows visitors to dive with staff members to the below-sea-level winery. Apparently, the winery puts the wine in locked cages under water for between one to two years. Edivo Vina's owners stated that they decided to age their wine underwater because "the sea provides natural cooling in ideal conditions and the perfect silence underwater improves the quality." First was bourbon aged at sea, now wine aged under the sea! What is next?? Scotch aging in outer space?! Regardless, 1) I have heard Croatia is incredible and 2) this sounds like an incredible experience, so this is absolutely going on my bucket list! #croatia #wine #bucketlist #EdivoVina

A post shared by Bluegrass Barrels (@bluegrassbarrels) on

Vinařství s názvem Edivo Vina vlastní bratři Ivo Anto Šegovič a Edi Bajurin. Ti říkají, že podvodní skladování poskytuje ideální podmínky pro uchovávání vína. Teplota se drží mezi 15 a 17 stupni a slaná voda dodává zajímavou příchuť, která je prý velmi přitažlivá. Údajně i naprosté ticho pod mořskou hladinou kvalitu vína zlepšuje.

Kam na dovolenou do Chorvatska?

Víno se ukládá v amforách

Víno se ukládá v amforách, což jsou hliněné nádoby používané už ve starověku ke skladování tohoto oblíbeného moku. Amfory se ukládají v ocelových klecích na dně oceánu. Po dvou letech se amfory obalí mušlemi a jinými vodními rostlinami, což vám dodá pocit, jakoby jste našli dlouho zapomenutý poklad. Amfora vyjde na asi 300 eur. Víno si můžete vylovit i v klasických lahvích. Ty vyjdou asi čtyřikrát levněji.

Vinaři spolupracují s místní potápěčskou školou. Ta poskytuje potřebné vybavení i převoz lodí až na místo. Ponor trvá asi tři hodiny a zvládnou ho i začátečníci.

Ohodnoťte tento článek:
4
Právě čtete

Chystáte se do Chorvatska? Ulovte si na dně moře láhev vína