×
JenProCestovatele

12 úžasných japonských potravin, které si musíte zamilovat – od sushi až po miso polévku

Japonská jídla

Japonsko je úžasnou a fascinující zemí z mnoha různých důvodů. Kulturní izolace země má tendence vytvářet tak úžasné technologie, které se nikde jinde na světě nenacházejí. A totéž lze říci i o jeho jídle.

Země je doslova kulinářským zázrakem díky jedinečnému dědictví, národní kuchyni a téměř náboženskému nadšení pro čerstvost a dokonalost produkce. Výsledkem je mnoho skvělých jedlých pokladů, které zde můžete ochutnat. Přinášíme vám 12 z nich.

Sushi

Sushi je bezpochyby jedním z největších japonských gastronomických dárků na světě. Téměř poetický ve své jednoduchosti. Dobré sushi spoléhá na dvě věci: čerstvost ingrediencí a dovednosti šéfkuchaře.

V doslovném překladu z japonštiny znamená sushi „kyselá chuť“. Jde především o vařenou rýži spojenou speciální sladkokyselou omáčkou sušinoko, která se k tomuto účelu připravuje. Přesto si většina lidí pod sushi představí zejména syrové rybí maso s rýží.

Chirashi-don

Chirashi-don kombinuje jednoduchou eleganci čerstvých syrových ryb s nepatrnou neformálností donburi, kořenové rýžové mísy. Jíst toto jídlo zahrnuje postup, který připomíná rituál.

Ryby a rýže se nejdříve smíchají se sójovou omáčkou a isabi a pak ještě s nakládanou zeleninou. Když se většina jídla sní, nalije se dashi vývar na zbývající část, která se pak konzumuje jako polévka.

Poznejte 8 lokalit, kde se v Japonsku můžete dobře najíst

Tempura

Tempura je jedním z nejpopulárnějších japonských kulinářských jídel. Své kořeny má v zahraničí – v Portugalsku. Když portugalští misionáři a obchodníci přišli do Nagasaki v polovině 16. století, přinesli s sebou chuť bohatých potravin a techniku hlubokého smažení. Křesťanství se v Japonsku nešířilo ani zdaleka tak rychle, jako právě tempura.

Pokrm tvoří kousky ryb, zeleniny či ovoce smažené v těstíčku. To se připravuje ze zvláštního prášku tempurako, který se promíchá jídelními hůlkami se studenou vodou na řídkou kaši. Někdy se do ní může přidat vaječný žloutek. Do hmoty se pak namáčejí krevety, ryby, houževnatec jedlý, kořen lotosu, lusky ibiškovce, bambus, dýně, mrkev, batáty apod. Kousky v těstíčku se dají do cedníku amijakuši a ponoří do rozpáleného oleje. Po krátkém smažení se okamžitě podávají.

Ramen

Ramen je tradiční japonský vývar z kuřecího nebo vepřového masa. Často se do něj přidává mořská řasa komba, pasta miso, pšeničné či pohankové nudle a plátky vepřového nebo kuřecího masa. Dochucuje se sojovou omáčkou a přidávají jemné nudličky pórku nebo jarní cibulky.

Takřka každá oblast v Japonsku má svou variantu této polévky. Ramen se podle chuti řadí do čtyř kategorií: shoyu ramen se sojovou omáčkou, shio ramen se solí, miso ramen s pastou miso a curry ramen doplněný o kari.

Obrazem: Jaká vánoční jídla si lidé připravují ve světě?

Wagyu

Nic se nedá srovnat s lahodným steakem z hovězího plemene wagyu. Císařský skot je proslulý masem nezaměnitelné chuti a kvalit. Legendární japonské plemeno vykrmují naprosto jedinečným způsobem (svalovou hmotu pravidelně masírují a napájejí dobytek pivem a saké). Maso vyniká křehkostí, šťavnatostí, vůní a chutí.

Ve srovnání s běžným hovězím masem navíc wagiu obsahuje vyšší hladiny Omega-3 a Omega-6 mastných kyselin.

Gyoza

Gyoza jsou plněné knedlíčky, které se s velkou pravděpodobností vyvinuly z čínského jídla jiaozi. Plní se směsí masa, zeleniny a koření a v Číně se konzumují asi už od 3. století našeho letopočtu. V rámci kulturní výměny se pokrm nejspíš dostal do Japonska, kde si jej kuchaři upravili k obrazu svému a pojmenovali si ho podle japonského čtení – gyoza.

V taštičkách nejčastěji najdete kousky masa, čínské zelí, zázvor nebo česnek. Mnoho restaurací má své speciální recepty a rozmanité ingredience podle regionu. Je velmi snadné si je zamilovat a často nebudete vědět, kdy přestat jíst.

Daigakuimo

Vydejte se v zimě do Japonska a ochutnejte pečené sladké brambory, které si koupíte v mnoha ulicích u vozů yaki-imo. Sladké brambory se v japonštině nazývají daigakuimo a patří k nejpopulárnějším svačinkám v Japonsku. Na povrchu křupavé a uvnitř měkké, sladké brambory obalené v karamelizovaném cukru se sezamovými semínky.

Tradiční příprava této pochoutky je trochu zdlouhavější, ušpiní se spousta nádobí a vyjde z toho poměrně hodně kalorická a nezdravá svačinka. Kusy brambor se usmaží v oleji, obalí v horkém sirupu (sirup a brambory musí mít stejnou teplotu).

Nejstarší hotel na světě mají v Japonsku. Poznejte Hoshi Ryokan

Onigiri

Chutné, plné a levnější než šálek kávy u Doutoru. Tyto trojúhelníkové rýžové kuličky jsou opravdu rychlým jídlem. Konzumují se především jako svačina nebo rychlé občerstvení. Vařená rýže se obvykle formuje do tvaru koule či trojúhelníku a balí do listu nori. Tradičně se plní nakládanými švestkami, nasoleným lososem, kacuobuši a dalšími ingrediencemi. Patří k nejznámějším a neoblíbenějším jídlům v Japonsku, takže ho zde koupíte v drtivé většině obchodů s potravinami. Ručně vyráběné se dají koupit ve specializovaných obchodech Onigri-ja.

Natto

Natto je takové jídlo pro odvážné. Vyznačuje se agresivně štiplavou vůní a zajímavou chutí, kterou lidé buď miluji nebo nenávidí. Jedná se o zkvašené sójové boby. Pro Japonce je to pokrm velmi výživný a ideální k snídani. A ono tomu možná tak skutečně je.

K snídani si tento pokrm dávají nejčastěji ve východní části japonských ostrovů. Obvykle ho konzumují společně s rýži, což asi nikoho nepřekvapí. Před lety se dělal v Japonsku průzkum, který ukázal, že 70 % obyvatel země si natto s chutí dá. Zbývající část tak nadšená nebyla, ale většina z nich si nevoňavou pochutinu přesto dá kvůli jejím výživovým vlastnostem.

Yakitori

Yakitori je grilovaný pokrm, který můžete přiřadit k našim kuřecím špízům. Tvoří ho nakrájené kousky kuřat nabodané na bambusovém bodci. Velmi důležitou součástí je marináda na bázi sójové omáčky s cukrem a výtažkem svařeného saké či soli.

Použity mohou být všechny části kuřete, a dokonce i vnitřnosti a biskup. Yakitori je v Japonsku velmi populární a dáte si ho v luxusní restauraci a stejně dobré ochutnáte i v malé hospůdce nebo na dálničním odpočívadle.

Miso polévka

Kde by byla japonská kuchyně bez miso? Tato slaná fermentovaná fazolová pasta tvoří základ tolika polévek, omáček a marinád. Každý region v Japonsku má svůj vlastní speciální recept. Mimo skvělou chuť se rozhodně jedná i o velmi zdravou pochutinu. Má velmi výraznou, lehce navinulou a slanou chuť. Vyrábí se ze směsi sójových bobů, mořské soli a rýže kójí. V dubových sudech může zrát až tři roky.

Zmrzlina z matcha čaje

Zmrzlina ze zelného čaje je luxusní pochoutkou. Její hlavní příchuť tvoří zelený pudrový prášek čaje matcha. Ten je unikátní způsobem pěstování a zpracování. Navíc má velmi příznivé účinky na lidské zdraví. Působí jako silní antioxidant, stimulátor a dokonce účinkuje i v boji s rakovinou. Dodá tělu energii, ale dokáže i zklidnit a pomoci k odpočinku. Zmrzlina z něj není příliš sladká ani smetanová, ale je velmi výrazná s hořkým nádechem.

 



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*