Chystáte se navštívit Jordánsko? Ochutnejte 10 místních top jídel a nápojů

Jídlo v Jordánsku

Jordánské království se táhne od hranice Sýrie k okraji Rudého moře. Již dlouho je kulturní i cestovní křižovatkou. Starobylé památky vyprávějí příběhy římských císařů i pozdějších králů. Na rušných ulicích hlavního města se setkáte s akcenty syrskými, egyptskými i iráckými, zatímco původní beduínské kmeny jsou stále hrdé na své nomádské tradice i pouštní dědictví. To ale není ani zdaleka všechno. Jordánsko má vynikající kuchyni a vy byste odsud neměli odjet, dokud neochutnáte jejich speciality.

Ať už popíjíte sladký čaj nebo ochutnáváte nejlákavější falafel, jordánská kuchyně stojí za prozkoumání a poznání. Nenechte si ujít top 10 jídel a nápojů.

1. Maqluba

Maqluba je mísa s rýží, kuřecím masem a zeleninou, která se obrací vzhůru nohama. V závislosti na šikovnosti kuchaře je výsledkem dobře vypadající koláč.

Miska může obsahovat maso, rýži, smaženou zeleninu (rajčata, brambory, lilek apod.). Obvykle se podává s jogurtem nebo jednoduchým arabským salátem z nakrájených rajčat, okurek, petrželky a citronové šťávy.

Slovo maqluba ve skutečnosti znamená „vzhůru nohama“ a je to pokrm, který existuje už po staletí. První zmínka o něm je ze 13. století. Jídlo se dělá hlavně v domácnostech, ale je možné se s ním setkat i v některých restauracích.

Národní parky v Asii. Které byste si neměli nechat ujít?

 

2. Falafel

Jídlo v Jordánsku

Křupavé kuličky z kořeněné, mleté cizrny jsou základem jídel na ulicích na Blízkém východě. Chutná skvěle k snídani i jako pozdní večerní občerstvení. Často jsou falafelové koule vložené do teplého pita chleba jako rychlý sendvič. V hlavním městě Ammánu v legendární restauraci Hashem se podává falafel pokrytý svazky čerstvé máty, syrové cibule a rajčat a spolu s hromadami čerstvého chleba rovnou z pece.

Hashem sídlí v úzké uličce v centru města a je to povinná zastávka pro všechny milovníky dobré kuchyně.

3. Čaj a káva beduínů

Skryté hluboko v poušti bylo staré město Petra evropským občanům neznámé od křížových výprav až do počátku 19. století. Dokonce i dnes, když sem jezdí tisíce návštěvníků, skrývá rozsáhlé starodávné místo opuštěné hroby a jeskyně co by kamenem dohodil od hlavní turistické stezky.

Kolem cest často stojí beduínské stany a mnoho turistů je zváno na sklenku oslazeného čaje, často doplněného o aromatickou šalvěj. Podávání čaje je důležitá součást beduínské kultury a stejně tak i jejich pozoruhodná pohostinnost.

Japonské stolování: 9 pravidel konzumace potravin, které byste měli dodržovat

4. Kunefe

Kunefe je tradiční dezert se sýrem a pečivem namočeným v sladké šťávě na bázi cukrového sirupu. Je populární po celém arabském světě, hlavně na západním břehu Jordánu. Tvoří skvělou kombinaci spolu s tureckou kávou.

Pečivo se zahřívá na másle, margarínu či palmovém oleji a pak se rozprostírá s jemným bílým sýrem, jako je sýr Nabulsi a doplňuje o další pečivo. Hustý cukerný sirup a několik kapek ochucené vody se nalévá na pečivo během posledních minut vaření. Často je horní vrstva pečiva zabarvená do červena. Jako ozdoba slouží rozdrcené pistácie, které jsou nasypány nahoře.

5. Mansaf

Jídlo v Jordánsku

Mansaf je tradiční arabské jídlo připravené z jehněčího masa. K tomu se dává omáčka ze sušeného jogurtu. Podává se s rýží nebo bulgurem. Název pochází z výrazu „velký tác“ nebo „velký pokrm“. Dříve se totiž podával na velkém talíři určeném ke společenskému stolování.

Mansaf má hluboké kořeny v beduinské kuchyni a je to tradice, která přesahuje hranice. Jeho recepty se objevují od Izraele do Iráku. Některé restaurace opouštějí od klasického jehněčího masa a podávají specialitu v lehčí verzi s kuřecím masem.

 

6. Čerstvá šťáva

Až budete projíždět po údolí severního Jordánu, potkáte možná nákladní vozy plné granátových jablek z města Irbid i vozy plné čerstvě natrhaných oliv, citronů a jiných citrusů.

Ve městech si pak můžete dát lahodnou šťávu z čerstvého sezónního ovoce. Granátová jablka jsou ručně lisována a vytvářejí červený nápoj s mírně hořkou příchutí.

Při sklizni cukrové třtiny skladují pouliční prodejci velké svazky stonků. Z nich poté vyrábějí lehce sladkou, světlezelenou šťávu, která se podává ve skleněných hrnečcích. Není to jen cukrová voda. Její zastánci tvrdí, že čerstvá šťáva z cukrové třtiny pomáhá udržovat zdravá střeva.

7. Pečené ořechy

Projděte se po trhu, který se nachází za Ammánskou mešitou Grand Husseini a můžete nasát vůni pečených ořechů a také je ochutnat.

Do kornoutků můžete dostat všechno možné, od mandlí až po cizrnu. Vyberte si sladkou nebo slanou variantu. Někdy je k ochutnání i pečené sladké ovoce.

15 nejkrásnějších památek UNESCA, které byste měli v životě vidět

8. Fattet Hummus

Jídlo v Jordánsku

Krémový hummus se rozšířil daleko za Střední východ do obchodu s potravinami po celém světě. Toto je ale trošku něco jiného. Pro návštěvníky se tato variace může stát zajímavým překvapením.

Originální hummus je pyré z cizrny. Do tohoto hummusu se přidávají ještě kousky pita chleba, tahini a piniové oříšky. Vše je pokryté zeleným olivovým olejem.

Verze podávaná v restauraci Hashem v Ammánu je sametová a bohatá a nechybí ani pikantní bylinky a cibule.

9. Šavarma

Jídlo, které má kořeny v bývalé osmanské říši. Jedná se o pomalu se otáčející plátky krájeného jehněčího, kuřecího nebo hovězího masa na grilu. Potkáte ho v Jordánsku snad na každém rohu.

Bohaté, tučné maso se podává v teplých kapsách pita chleba. Do něj se dá i syrová cibule, zelí, zelenina, směs koření apod. Záleží na kuchaři. Šavarma je podobná řeckému gyrosu i turecké verzi kebabu. Podobnost lze hledat i u mexického tacos al pastor.

10. Zaarb

S dlouhou tradicí pastorálních kočovníků vyvinuli beduíni v Jordánsku kuchyni, která je dokonale přizpůsobená vaření v poušti. Vydatné jídlo, které nejlépe chutná pod hvězdami, tvoří marinované maso smíchané s kusy zeleniny a poté pečené v jamce lemované horkými uhlíky a pokryté pískem. Když se dlouhém a pomalém pečení vyndá ze země, odpadává lahodné a jemné maso samo z kostí.

Chystáte se navštívit Jordánsko? Ochutnejte 10 místních top jídel a nápojů
5 (100%) 4 hlas[ů]


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*