×
JenProCestovatele

Druhy a historie sushi. Udělejte si jasno v tradičním japonském pokrmu

Sushi

Sushi je oblíbenou lahůdkou po celém světě. Patříte také mezi jeho milovníky? Znáte jeho historii nebo o něm vlastně nic nevíte? Pojďte to rychle napravit a přečtěte si náš článek.

Lahodný pokrm má své základy v Japonsku a je to jedno z nejpopulárnějších jídel této země. Lidé navštěvují restaurace se sushi kvůli jejich exotické chuti i zdravému životnímu stylu. Často to spojují i s různými rituály a setkávání se s přáteli. Jaká je historie tohoto oblíbeného jídla, které tolik milujeme i u nás.

Historie sushi

Moderní sushi se objevilo poprvé až na začátku 20. století. Syrová ryba se začala jíst s vynálezem ledničky v roce 1913. Něco podobného této lahůdce už ale vniklo mnohem dříve, i když první forma by asi pro vás nebyla to pravé. Hodně prý zapáchala. Naštěstí od té doby už tento pokrm ušel velkou cestu a prošel mnoha změnami.

Předchůdce dnešního sushi se začal objevovat ve 3. století před naším letopočtem na jihu Číny. Tam lidé konzumovali rybu s rýží uleželou v barelu a zatíženou těžkým kamenem. Jmenovalo se to nare sushi a rýže se nejedla. Lidé snědli pouze rybu bez ní. Pokrm se rozšířil do Japonska a v Číně naopak vymizel. Ochutnat byste ho mohli i dnes v okolí jezera Biwa.

Japoncům se tak zalíbila čínská technika, že ji začali napodobovat. Vzniklo han-nare sushi, které začali připravovat ve 14. století. Japonci neplýtvali a jedli rýži společně s rybou. Jídlo si tak zamilovali, že na něm stále pracovali a výrazně snížili dobu jeho přípravy. Do rýže přidali ocet, rýži namačkali pod kousky ryby a celou směs zmáčkli v dřevěné krabici. Tam jídlo odpočívalo několik hodin nebo dní. Ryba v té době nebyla syrová. Buď ji vařili nebo nakládali.

Pokrok pokračoval a v 19. až 20. století se v Tokiu (v tu dobu se jmenovalo Edo) připravovalo edo-mae sushi. Ryba stále ještě nebyla podávána syrová a tato varianta byla asi třikrát větší než to dnešní.

Poslední etapou byl vznik sushi tak, jak ho známe dnes. To přišlo na počátku 20. století. S vynálezem ledničky už nic nebránilo tomu, aby se rozšířilo v Japonsku i dál do světa. Z pokrmu, který se ve velkém jedl na ulicích, se stala luxusní pochoutka. V 60. letech se pak dostalo i do Spojených států, kde vznikla i nová varianta „rolls“, která se poprvé objevila v Los Angeles.

Jaké základní druhy znáte?

Sushi je mnoho druhů a provedení. Vyznat se v nich všech by zabralo spoustu času. U nás si ale lidé stejně oblíbili jich jen několik klasických. Jaké základní druhy je dobré znát?

Maki

Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů je dozajista maki sushi. V japonštině znamená maki rolka či něco srolovaného. Uvnitř rolky najdete obvykle rýži, rybu a zeleninu. Celý váleček je pak zabalený v mořské řase nori. Maki se podává v různých variantách s okurkou, tuňákem, lososem apod.

Nigiri

Nigiri zase vede přímo ve své domovině – Japonsku. Velkým plus je i jeho snadná příprava, takže si ho můžete udělat bez obav i doma. Jedná se o rýžový váleček, na který se položí kousek syrové ryby, zeleniny či vaječné omelety. Ingredience si v tomto provedení opravdu vychutnáte. Nigiri se má jíst rybou dolů, abyste si její chuť naplno užili.

Sashimi

Sashimi je trochu jiný druh sushi. Nekombinuje se s rýží. Jí se jen syrové rybí maso nakrájené na kousky a podávané se sójovou omáčkou a wasabi. V Japonsku ho považují za předkrm a servírují ho jako jeden z chodů společně se sushi.

12 úžasných japonských potravin, které si musíte zamilovat – od sushi až po miso polévku

Temaki

Vůbec nejčerstvější druh. Jedná se o ručně rolované sushi, které připomíná vzhledem malý kornoutek. Příprava je velmi jednoduchá. Stačí si připravit všechny potřebné suroviny (rýže, kousky ryb a zeleniny zabalené do kornoutu z mořských řas), namočit do sójové omáčky a dát se do jídla.

Uramaki/Rolls

Sushi, které nevzniklo v Japonsku, ale přesto se v zemi stalo velmi oblíbeným. Nejznámější je tzv. California roll (okurka, avokádo, krabí tyčinka, japonská majonéza a rýže v sezamu).  V podstatě se jedná o obrácený druh maki. Řasa je uvnitř rolky a kolem ní vrstva rýže.

Gunkan

Gunkan sushi vypadá podobně jako nigiri. Jedná se o rýži zamotanou do mořské řasy. Vznikne tzv. ohrádka. Na ní jsou kousky ryb a jiné mořské plody.

Chirashi

Chirashi je v podstatě takový salát (směs rýže a všech surovin použitých pro přípravu). Podává se v malých miskách a dochucuje tradičně sójovou omáčkou a křenem wasabi. Nejčastěji ho tvoří rýže, ryba, zelenina a další suroviny. Jídlo je to syté a velmi chutné. Hodí se zejména tehdy, když se vám nechce rolovat klasické sushi nebo nemáte dost času.

Nejstarší hotel na světě mají v Japonsku. Poznejte Hoshi Ryokan

Jak správně jíst sushi?

V Japonsku si hodně potrpí na své různorodé rituály. I konzumace sushi je v této zemi takovým malým obřadem. K cizincům a jejich neznalosti jsou naštěstí poměrně tolerantní. Přesto je vhodné a slušné znát alespoň některá pravidla. Japonští hostitelé se k vám hned budou chovat přívětivěji a rozhodně je to potěší.

Nejdůležitější jsou hůlky. Buď se s nimi naučte zacházet nebo je raději nepoužívejte a jezte rukama. Nikdy nenapichujte sushi na hůlky. To je velice nezdvořilé. Naopak ten, kdo sní sushi holýma rukama, je v zemi považován za gurmána. Jestliže jíst hůlkami umíte, nezapomeňte na to, že si s jejich pomocí nesmíte nic předávat. Nosí to totiž smůlu. Chcete-li dát někomu jinému kousek ochutnat, položte mu ho na jeho talíř. On si pak sám vezme.

Smůlu nosí i to, když do misky s rýží napíchnete hůlky. To se dělá jen pro nebožtíky jako posmrtné jídlo.

Vyznat se v japonské etiketě a jíst sushi správně může být někdy dost složité a různé výklady i matoucí. Pokud si nebudete vědět rady a zároveň se rádi přiučíte, nebojte se zeptat. Japonci jsou na své obřady hrdí a rádi vám vše názorně předvedou.

Až si příště budete vychutnávat své sushi, vzpomeňte si na dlouhou cestu, kterou má za sebou a jak se vlastně na váš stůl dostalo. A buďte rádi, že dnes si ho můžete vychutnat, aniž byste si při jídle museli zacpávat nos.

Druhy a historie sushi. Udělejte si jasno v tradičním japonském pokrmu
Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*