Menu
JenProCestovatele
Cestování po Evropě

Jak pijí lidé kávu v různých zemích světa?

Martina Mádlová

Martina Mádlová

17. 1. 2019

Kávu milují lidé na celém světě ve všech různých podobách. Mnoho zemí má při její přípravě své rituály nebo ji připravují různými způsoby s použitím ingrediencí, které pro nás nejsou úplně běžné. Podle některých statistik se za den vypije přes dvě miliardy šálků kávy. Někdo ho pije kvůli energii, jiný pro požitek z výborné chuti a někteří lidé si s ní spojují i své denní rituály. Pojďme se podívat, jak to s kávou vypadá v různých zemích na světě.

V České republice pijeme nejvíce aromatickou, středně silnou kávu s trochou cukru. Tradiční „turek“ je naše česká specialita. Pravlastí kávovníku je africký kontinent. Odtud se káva přesunula do Arábie. Za nejdražší kávu na světě se považuje Kopi Luwak z Filipín. Za jeden kilogram byste zaplatili až tisíc dolarů. Nejlepší kávou má být Alto Frande Super Premium Coffee z Portorika, Kona z Havaje a Blue Mountain z Jamaiky. A víte, že káva se řadí mezi ovoce?

Jak pijí kávu u našich sousedů?

Rakousko si asi ihned spojíte s vídeňskou kávou. Lahodné espresso s velkou porcí šlehačky milujeme i u nás. V Německu jednu dobu bojovala káva spolu s pivem. Nakonec ale zlatavý mok co do oblíbenosti porazila. Však také Němci patří na druhé místo v žebříčku největších konzumentů kávy v Evropě. V průměru zde jeden člověk vypije až čtyři šálky kávy denně.

Čaj nebo káva?

Velká Británie proslula především obligátním „čajem o paté“, ale i káva už získává na oblibě a zájem o ní roste. V Irsku vám nabídnou chutnou a kvalitní horskou kávu spolu s irskou whisky a hustou smetanou. Nesmí chybět kopeček šlehačky na povrchu. Ve Francii má káva poměrně silnou tradici a takřka na každém rohu potkáte příjemnou kavárničku, kde si můžete dát hrneček oblíbeného nápoje. Pokud se chcete inspirovat místními obyvateli, dejte si ji spíše slabší.

Vysoce kvalitní kávu mají v severských zemích. Také ji hodně vypijí. Ve Švédsku mají Grug. Příprava této kávy má svá pravidla. Do měděné nádoby se dá vařit voda, pak je nutné přidat hrubě mletou kávu a vařit do zhoustnutí. Ve Finsku si do hrnku s kávou dávají sýr juustoleipä. Ten pak sní spolu s vypitou kávou.

Švédsko a jeho města: těchto osm byste měli určitě navštívit

Máte rádi ledovou kávu?

V horkém letním počasí nemá každý chuť na horké nápoje. To vědí i v Řecku, a proto vám zde rádi nalijí jejich frapé. Stačí pár lžic dobré kávy smíchat spolu s cukrem a studenou vodou. K tomu přilít trochu kondenzovaného mléka a dobře promíchat. Ve světě existuje několika variací tohoto druhu. Můžete přidat led, zmrzlinu apod. A jak frapé vlastně vzniklo? Úplnou náhodou. Nebyla teplá voda.

Trochu jinak to mají v Itálii. Největší oblíbenec je malé silné espresso, které si rádi vychutnají pěkně v klidu a pohodě. Kávička, ta pravá italská, je malá a má se pít nejlépe v příjemné kavárně při rozhovoru s přáteli. V Itálii si nedávejte mléko do kávy, nemají to rádi. Pokud byste si chtěli dát cappuccino nebo cafe latte, dejte si je v dopoledních hodinách.

Je turecká káva z Turecka?

Turecko patří k dalším labužníkům, co se týká kávy. Často nejlepší kávu na světě si zde můžete vychutnat v příjemných kavárnách při diskuzích nad různými tématy. Kávu si lidé dávají hlavně po jídle a jakmile dopijí, otočí šálek na podšálek dnem vzhůru. Káva, která na talířek vyteče, vám prý ukáže váš osud a šikovný barista ho dokáže přečíst. Tradiční Turecká káva má sahat jen do dvou třetin šálku a být posypána skořici. Tradiční káva se pojí s mnoha různými rituály a pověstmi. Když například turecká žena udělá svému nápadníkovi sladkou kávu, líbí se jí, když je sladká jen málo, toleruje ho a když hořká, nelíbí se jí.

11 úžasných věcí, které byste měli navštívit v Istanbulu

V Africe pijí kávu minimálně

Je zajímavé, že v Africe pijí kávu jen málo. Největší význam má v Etiopii, kde příprava kvalitní kávy trvá skoro dvě hodiny, kdy se praží. Výsledek je součástí nejrůznějších ceremoniálů. Pokud vás zde někdo pozve na kávu, prokazuje vám ohromnou čest. Ke kávě se podává sůl, máslo nebo různorodé koření.

Ve Vietnamu přidávají do kávy kondenzované mléko. Je to pozůstatek z minulosti, kdy čerstvé nebylo často dostupné. V Brazílii vám nabídnou horskou kávu ochucenou skořicí, smetanou a troškou rumu.

V Americe pijí Caffe Americno. Kávu s kořeny v Itálii. Ta zdejší je o něco slabší. Musela být uzpůsobena americkým vojákům, pro které byla původní verze příliš silná. V New Yorku vypijí 7x více kávy než jinde ve světě. Není se co divit, že je to město, které nikdy nespí.

V Japonsku si velice potrpí na chuť, vysokou kvalitu a vůni. Příprava musí být naprosto precizní a mléko nepřipadá vůbec v úvahu.

Dokonalou kávu mají v Thajsku. Podávají zde sloní kávu, která prý chutná po čokoládě a má jemnou muškátovou vůni. Čokoláda v ní ale žádná není. Jedná se o enzymy z žaludku slonů, které dokáží rozložit proteiny v kávových zrnkách. Proto je chuť kávy jemnější. Podobně chutná i cibetková káva. Pokud si budete chtít zdejší specialitu vychutnat, připravte si dost peněz. Za jeden šálek zaplatíte i 500 Kč.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Jak pijí lidé kávu v různých zemích světa?